Selecteer een pagina

Inventarisatie circulaire inrichting Alba Concepts Mengfabriek.

Het podium
Vanwege de hoogte van de ramen zijn de werkplekken op een podium geplaatst zodat onze collega’s naar buiten kunnen kijken. Het podium is gerealiseerd door het monteren van een computervloer, door onze collega’s gratis afgehaald via marktplaats bij een sloopproject in Almere. De norm voor het stellen van hergebruikte computervloeren ligt erg laag. Alle stelpootjes waren vastgelijmd of gekit. Onze collega’s hebben lijm- en kitresten van deze pootjes verwijderd en toen het podium weer opgebouwd. Dit is financieel gezien natuurlijk onhaalbaar in andere projecten maar geeft wel waar de praktijk en theorie met elkaar botst.

De afwerking van het podium bestaat uit volledig hergebruikte samengestelde vloerplanken die opnieuw bewerkt zijn. Om het nét even iets moeilijker te maken moest dit losmaakbaar en wegens esthetische redenen haaks op de gevel uitgevoerd worden. Dit maakt de detaillering van de trap des te meer belangrijk. Het ontstaan van kieren is tegengegaan door een hoeklijn aan de randen die wel verlijmd is.

Deze volledig hergebruikte samengestelde vloerplanken zijn ook toegepast bij de gerealiseerde kasten zodat de uitstraling één geheel vormt met het podium en de overlegruimten.

De overlegruimtes (MP Drijvers BV)
De meest in het oog springende onderdelen in ons circulaire kantoor zijn de overlegruimtes. Via Van Wijnen Noord hebben wij gebruikte en modulaire glazen puien kunnen gebruiken. Aannemersbedrijf MP Drijvers BV heeft deze overlegruimtes gerealiseerd. De glazen puien in combinatie met een houten frame en hergebruiken eiken delen zorgen voor speels vorm gegeven kubussen. Leuk feitje, de deuren draaien allebei een andere kant op omdat ze gespiegeld geplaatst zijn. Iets wat niemand opvalt maar in reguliere bouwprojecten situaties niet toelaatbaar zou zijn. Wij vinden dit juist een mooi detail.

Installatieconcept (Mega-Elektra, New Horizon)
De installatiebranche is vaak onderbelicht als het om circulariteit gaat. Op het gebied van energie hebben wij een dubbele uitdaging voor onszelf gesteld, namelijk gasloos en circulair. Gasloos is ons clubhuis helaas nog niet. Wij gaan met onze buren experimenteren om een collectieve duurzame energieopwekking te realiseren. Dit vraagt nog wat tijd.
We hebben gekozen voor een pragmatische oplossing en hergebruikte radiatoren gekocht. De praktijk blijkt ook hier weerbarstig. Het is ons niet gelukt het leidingwerk voor de verwarming circulair in te kopen. Daardoor is het meeste leidingwerk nieuw.

De beschikbaarheid van hergebruikte installatieonderdelen is heel beperkt en datgene dat beschikbaar is, voldoet niet aan de locatie specifieke behoefte. Ondanks een intensieve zoektocht hebben wij concessies moeten doen en deels nieuwe materialen moeten toepassen.

Bovenstaande geldt ook voor de e-installaties. Derhalve heeft Mega-Elektra ons geadviseerd bij de toepassing van innovatieve en slimme concepten op het gebied van verlichting. Te weten drie type sensoren:
– Aanwezigheid en lichtsterkte (is iemand in de ruimte);
– Persoon (is er een persoon op een bepaalde werkplek/bureau/tafel);
– Beweging op detailniveau op basis van o.a. haarbeweging, oogknipperen (stilteplekken).

Vloerafwerking (Nora)
De eerste ingeving bij een mooie en strakke vloerafwerking is natuurlijk een gietvloer. Laat dit net even tegen alle principes van circulair bouwen ingaan. Tapijt past niet in het ontwerp en wij willen ook niet het gevoel van een boomhut nabootsen door alles met hout af te werken. Een circulaire kunststof vloerafwerking bleek echter lastig te vinden. Na veel speurwerk, afspraken met leveranciers en aanvragen van monsters (die we trouwens netjes hebben teruggestuurd), zijn we bij kunststof tegels gekomen van Nora. Om deze tegels ook losmaakbaar te verwerken was een dikkere tegel dan normaal nodig (van 2 tot 3mm nu 8mm). De afweging van extra materiaal versus verlijmen is makkelijk gemaakt omdat wij de tegels over acht jaar weer mee kunnen nemen naar een nieuw kantoor. Als je bij ons langs komt zie je helaas dat de ondervloer toch door de afwerking heen te zien is. Samen met Nora zijn we aan het kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Dit is het nadeel en het voordeel van koploper zijn, door circulair te doen is het mogelijk om producten door te ontwikkelen en in de toekomst hier een voordeel uit te halen.

Pantry (Mandemakers)
Onze pantry is een echte eyecatcher die de werkruimte en de entree scheidt. Mandemakers keukens heeft een stap gezet richting circulariteit door de eerste keuken te fabriceren met biobased plaatmateriaal. Wat het effect van dit plaatmateriaal is op de kwaliteit op langer termijn is een experiment dat wij dolgraag aangaan. Daarnaast heeft Mandemakers een teruglevergarantie toegezegd met 30% van de restwaarde over acht jaar. Voor beide partijen dus een interessante propositie, wij een mooie strakke pantry en Mandemakers een experiment met weinig risico. Samen gaan wij onderzoeken of en hoe de propositie van Mandemakers met betrekking tot circulariteit verder gestalte gaat krijgen. Hopelijk resulteert dit in nog meer circulaire keukens voor de toekomst!

 

Tramkade 26
(2e verdieping)
5211 VB
's-Hertogenbosch
T 085 782 67 68
  •  
  •  
Share This